Oukje den Hollander (1988) studeerde in 2015 af aan de prestigieuze Masteropleiding ‘Theaterzanger/Singer-performer’ aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en het Conservatorium van Amsterdam met haar solovoorstelling ZELFZUCHT die te zien was in Frascati te Amsterdam. Daarvoor studeerde ze een jaar lang in Berlijn bij de Duitse mezzosopraan Gundula Hintz. Haar Bachelordiploma Klassiek Zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde zij in juni 2013 met haar afstudeervoorstelling ARIA VAN EEN ANGSTHAAS. Met deze voorstelling stond zij vervolgens onder andere op de Operadagen Rotterdam, Zwerfklank Festival Amsterdam en in het Compagnietheater Amsterdam.

Theaterkrant.nl beloonde ARIA VAN EEN ANGSTHAAS met vier sterren: “Het lijken zeer private zaken, maar Den Hollander weet er een universele betekenis aan te geven door haar emotionaliteit hoog in te zetten, en tegelijk humor te bewaren.” – “En dan mag zeker niet vergeten worden dat naast deze performance haar optreden als zangeres voor niets dan hoogtepunten zorgt (…) Haar versie van Brels ‘La chanson des vieux amants’ is weergaloos en aangrijpend.” (Kester Freriks, Theaterkrant.nl)

Oukje stond in de voorstelling SPRAAKWATER bij Theatermakershuis de Queeste (Hasselt, BE), geregisseerd door Frank Siera, en op Theaterfestival de Parade met de door Anthony Heidweiller geregisseerde muziektheatervoorstelling PEPTALKS. Ze zong de rol van Desdemona in een bewerkte versie van Verdi’s OTELLO, in een regie van Benji Reid (Manchester, UK) geproduceerd door Likeminds Amsterdam. Bij de Veenfabriek speelde ze in de voorstelling TULPMANIA, i.s.m. Slagwerk Den Haag en het Asko|Schönberg Ensemble (muziek: Yannis Kyriakides, tekst: Saskia de Jong). Eind 2015 richtte ze met schrijver en regisseur Frank Siera en productieleidster Selma Hanzon het muziektheatercollectief KASSETT op, dat door het Fonds Podiumkunsten voor de periode ’17-’19 is gehonoreerd met de Subsidie Nieuwe Makers. HOOFDROL, de eerste voorstelling binnen dit traject, werd door het NRC ontvangen met vier sterren. In haar solowerk zet Oukje poëzie op muziek (met o.a. componist Thijs Cuppen), dat zij onder andere mocht uitvoeren met het TenToon Ensemble in de Spiegelzaal van het Concertgebouw voor Radio 4, in SHAFFY CHANTANT 2016 en tijdens het Nieuwjaarsconcert 2017 in de Philharmonie Haarlem.

Poppodia in binnen- en buitenland betrad zij met THE KYTEMAN ORCHESTRA, in een tour langs onder andere Berlijn, Frankfurt, München en Moskou.